Contoh Biantara Basa Sunda

Posted in Catatan Harian by

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Alhamdulillah Wassukru ala niamilah. Wassolatu Wassalam ala Rosulillah. Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa maw walah amma ba’du

Girang pangajeng anu ku sim kuring dipihormat, Bapa miwah ibu guru anu ku sim kuring dipihormat, rerencangan sadaya anu ku sim kuring dipikameumeut.

Langkung tipayun mangga urang panjatkeun puja sinareng puji ka dzat Illahi Robbi, anu parantos nakdirkeun urang sadaya, tiasa patepung lawung paamprok jonghok dina ieu kasempatan anu sakieu mulyana. Mudah-mudahan Allah SWT tetep masihkeun pitulung sareng taufik-Na ka urang sadaya, dugi ka urang tiasa nyuprih hikmah, padilah sinareng manfaat, tina ieu acara sareng pamaksadan. Hadirin anu mulya, Alllah parantos ngagelarkeun makhlukna, tegesna umat manusa, kalayan rupi-rupi ras, bangsa, suku, sinareng golongan. Masing-masing ras, bangsa, sareng suku teh aya dipirang-pirang tempat sareng wilayah anu beda, ngagaduhan adat, budaya, bahasa sareng kabiasaan sewang-sewangan. Didawuhkeun dina kitab-Na, sadaya eta teh sangkan tiap-tiap bangsa, ras sareng suku teh silih kenal, silih hormat, jeung silih ajenan.

Litaarofu, kitu didawuhkeun dina Al-Qur’an!

Hadirin anu mulya, budaya anu tumuwuh di masing-masing bangsa sareng suku bangsa bangsa teh ngajenggelek jeung ngawujudna nyaeta dina basa, kasenian, pakean sareng adat kebiasaan sanesna. Sajaba ti eta, aya budaya anu langkung linuhung nyaeta budaya anu ngajenggelek dina wujud elmu pangaweruh, teknologi sareng anu sanesna.

Urang sadaya salaku warga hiji suku bangsa, nyaeta suku sunda, kawaris ku para karuhun, hiji budaya nyaeta budaya Sunda. Kakoncara budaya anu linuhung, anu rembeuy ku seni anu luhur ajenna, waditra anu dipikawanoh ku sakumna jalma saperti angklung, kacapi, sareng sajabina. Seni sora anu kakocap ka manca nagasa saperti seni degung, kawih sareng cianjuran, diwuwuh ku alam anu endah, hejo lembok sugih mukti, subur tutuwuhan, beunghar pepelakan, eta sadayana anugrah ti Allah SWT kanggeurang sadaya, seuweu siwi pajajaran.

Hadirin anu mulya, nya kawajiban urang sadaya ayeuna, nyaeta ngamumule, miara, ngajaga ngariksa sakumaha budaya warisan karuhun tea. Patarosanana kumaha carana urang ngajaga sinareng ngariksa budaya urang sunda?. Pamendak sim kuring mah, kahiji urang sadayasing rajin diajar, khususna tina rupi-rupi materi anu aya patalina sareng budaya sunda. Urang sing wanoh, sing kenal kana budaya sunda. Kadua, urang sing heman, sing nyaah kana budaya urang, kana basa sunda umpamana, urang kudu rancingeus bisi aya batur anu ngaruksak kana basa sunda, anu nyarita ku basa sunda tapi teu puguh alang ujurna, sunda lain malayu lain. Urangna sorangan deuih ulah mirucaan nyarita basa sunda bari teu kantenan undak usukna. Pon kitu deui kana kasenian asli sunda, aya paribasa jati kasilih ku junti. Degung, kawih kahihilapkeun da moho teuing kana dangdut elektunan.

Mudah-mudahan, ti ayeuna kapayun aya kereteg dina manah urang sadaya, hoyong ngamumule, ngajaga sinareng ngariksa budaya sunda, budaya urang sadaya, Amiin.

Sakitu anu ka sanggakeun pamungkas pihatur, agung cukup lumur jembar pangampura, tina sadaya kakirangan sareng kalepatan.

Wabillahi Taufik Wal Hidayah

Wassalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

loading...
April 12, 2011
/
Previous Post Next Post

28 Comments

  • Reply wiievierr

    makasih ea udah bantu tugas sekolah saya,,^_^

    September 9, 2011 at 8:43 pm
    • Reply avir

      makasih yaa atas bantuannya 🙂

      August 19, 2013 at 5:00 pm
  • Reply irsyad

    Kalau Bisa Pake Cangkang Sundanya yak.,.,Tapi Gx Apalah Yang Penting Kamu Sudah Bantu Saya,.,.^_^

    September 23, 2011 at 7:01 pm
  • Reply indra_x3smantika

    makasih bgt,,, soalnya aku kurang ngerti sama pelajaran ini

    September 26, 2011 at 7:30 pm
  • Reply ana

    kalu bisa pake pantu ea biar sempurna .

    October 2, 2011 at 2:30 pm
  • Reply iqhsal

    alhamdulillah,, tugas sim abdi tiasa rengse ku ningali conto biantara iieu

    ,, hatur thankyou

    October 7, 2011 at 9:28 pm
  • Reply Veby

    Ada yg tentang acaran sukuran ngak?

    October 16, 2011 at 8:48 pm
  • Reply asep

    y,,,alhamulillah.. nu penting mah tugas abdi rengse, hulu rang teh teu mararenit deui mikiran tugas nu hiji yeuh…..

    geus pokona mah kitu we lah!!! tararengkyu for all……….

    November 9, 2011 at 7:37 pm
  • Reply irfan nurhidayat

    mks y ak kbantu dngn adny ex biantara km, tlg produksi trus y ex2 biantara yng lain:-D

    November 12, 2011 at 12:13 pm
  • Reply Tendi Nugeraha Wijaya

    makasih ya 🙂 ini buat saya contoh bikin biantara b sunda….

    November 18, 2011 at 4:50 pm
  • Reply sonny Yulistriana

    makasihh,, ntar jadiin contoh..

    November 22, 2011 at 5:41 pm
  • Reply septian

    hatur nuhun lah .parantos rengse tugas abdi.thankyou lah pko na mh .

    November 23, 2011 at 9:55 am
  • Reply syaiful ichsan

    bagus ni buat tugas sekolah gw

    November 24, 2011 at 10:25 am
  • Reply rinnie raffa

    mxsii dah bNtu akuu nyls’n tgas sklahhh..
    ..soal’y klo bkin sndrii ga bsaa..

    December 7, 2011 at 2:24 pm
  • Reply phutrie

    Adhuu,,, hLu kUriiNK AsA BcT BsUll sOaLdt’n NgeUs k pNgGih tUgass biiaNtara?,,-
    ALHAMDULILLAH,,,,,bU nUnUnk I’m cOme,,,,-wewewewewewewewekkkkkkkkk

    February 5, 2012 at 1:43 pm
  • Reply Sanz_Vengeance

    Thanks,, Tugas abe Selesai Juga

    February 10, 2012 at 7:28 pm
  • Reply duyeh

    alah nuhun pisan, urg jdi teu hese ngerjakeun tugas. tinggal niron we kdieu . hahahhhahahaihihihihihihihiheheheheheheheheohohohohohohoho

    February 16, 2012 at 8:47 am
  • Reply fikri

    nuhun ath nya hahahahahhahhhhhhooaoaoaooa

    February 23, 2012 at 2:42 pm
  • Reply Arya

    Atur Nuhun Biantarana, meuni ngabantu pisan…..???

    FB : [email protected]
    Nick name : Arya C’playboy Romantis
    folow twiter : @kuya_cupu

    April 6, 2012 at 1:24 pm
  • Reply kartika

    makasih akhir nya tugas aku selesai jg
    makasih buat biantaranya 😀

    May 30, 2012 at 7:05 pm
  • Reply Trisna

    aduh ada yang lebih singkat lagi ga 😀

    July 29, 2012 at 7:26 am
  • Reply ESA CHANDRA

    MAXSIH

    July 29, 2012 at 2:24 pm
  • Reply jasmine

    makasihhhh kebantu bNGETTT….

    August 5, 2012 at 5:03 pm
  • Reply leo lamhot

    bagus pidatonya w suka
    cari yg kreativ lagi dnk
    🙂

    August 9, 2012 at 12:38 pm
  • Reply Winda Safitri

    hatur nuhun baraya..

    September 17, 2012 at 7:16 pm
  • Reply Alif Al fiki

    aduh betres

    January 23, 2013 at 4:44 pm
  • Reply DerieX Csi NapoLeoN

    Alhamdullilah geus Ayy Eusi na.. wkwkwkwk
    Jadii teu Kudu Di Push up Keun deui Wkwkwkwk. 🙂

    November 17, 2013 at 6:23 pm
  • Reply ijah

    thankss eaa udahk banthuin aqhue ngerjain tugas sxlah aqhue:D

    October 20, 2015 at 12:47 pm
  • Leave a Reply

    You may also like