Nesaci Blog

Contoh Biantara Basa Sunda

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Alhamdulillah Wassukru ala niamilah. Wassolatu Wassalam ala Rosulillah. Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa maw walah amma ba’du

Girang pangajeng anu ku sim kuring dipihormat, Bapa miwah ibu guru anu ku sim kuring dipihormat, rerencangan sadaya anu ku sim kuring dipikameumeut.

Langkung tipayun mangga urang panjatkeun puja sinareng puji ka dzat Illahi Robbi, anu parantos nakdirkeun urang sadaya, tiasa patepung lawung paamprok jonghok dina ieu kasempatan anu sakieu mulyana. Mudah-mudahan Allah SWT tetep masihkeun pitulung sareng taufik-Na ka urang sadaya, dugi ka urang tiasa nyuprih hikmah, padilah sinareng manfaat, tina ieu acara sareng pamaksadan. Hadirin anu mulya, Alllah parantos ngagelarkeun makhlukna, tegesna umat manusa, kalayan rupi-rupi ras, bangsa, suku, sinareng golongan. Masing-masing ras, bangsa, sareng suku teh aya dipirang-pirang tempat sareng wilayah anu beda, ngagaduhan adat, budaya, bahasa sareng kabiasaan sewang-sewangan. Didawuhkeun dina kitab-Na, sadaya eta teh sangkan tiap-tiap bangsa, ras sareng suku teh silih kenal, silih hormat, jeung silih ajenan.

Litaarofu, kitu didawuhkeun dina Al-Qur’an!

Hadirin anu mulya, budaya anu tumuwuh di masing-masing bangsa sareng suku bangsa bangsa teh ngajenggelek jeung ngawujudna nyaeta dina basa, kasenian, pakean sareng adat kebiasaan sanesna. Sajaba ti eta, aya budaya anu langkung linuhung nyaeta budaya anu ngajenggelek dina wujud elmu pangaweruh, teknologi sareng anu sanesna.

Urang sadaya salaku warga hiji suku bangsa, nyaeta suku sunda, kawaris ku para karuhun, hiji budaya nyaeta budaya Sunda. Kakoncara budaya anu linuhung, anu rembeuy ku seni anu luhur ajenna, waditra anu dipikawanoh ku sakumna jalma saperti angklung, kacapi, sareng sajabina. Seni sora anu kakocap ka manca nagasa saperti seni degung, kawih sareng cianjuran, diwuwuh ku alam anu endah, hejo lembok sugih mukti, subur tutuwuhan, beunghar pepelakan, eta sadayana anugrah ti Allah SWT kanggeurang sadaya, seuweu siwi pajajaran.

Hadirin anu mulya, nya kawajiban urang sadaya ayeuna, nyaeta ngamumule, miara, ngajaga ngariksa sakumaha budaya warisan karuhun tea. Patarosanana kumaha carana urang ngajaga sinareng ngariksa budaya urang sunda?. Pamendak sim kuring mah, kahiji urang sadayasing rajin diajar, khususna tina rupi-rupi materi anu aya patalina sareng budaya sunda. Urang sing wanoh, sing kenal kana budaya sunda. Kadua, urang sing heman, sing nyaah kana budaya urang, kana basa sunda umpamana, urang kudu rancingeus bisi aya batur anu ngaruksak kana basa sunda, anu nyarita ku basa sunda tapi teu puguh alang ujurna, sunda lain malayu lain. Urangna sorangan deuih ulah mirucaan nyarita basa sunda bari teu kantenan undak usukna. Pon kitu deui kana kasenian asli sunda, aya paribasa jati kasilih ku junti. Degung, kawih kahihilapkeun da moho teuing kana dangdut elektunan.

Mudah-mudahan, ti ayeuna kapayun aya kereteg dina manah urang sadaya, hoyong ngamumule, ngajaga sinareng ngariksa budaya sunda, budaya urang sadaya, Amiin.

Sakitu anu ka sanggakeun pamungkas pihatur, agung cukup lumur jembar pangampura, tina sadaya kakirangan sareng kalepatan.

Wabillahi Taufik Wal Hidayah

Wassalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Related Posts:

Category: Catatan Harian
  • wiievierr says:

    makasih ea udah bantu tugas sekolah saya,,^_^

    September 9, 2011 at 8:43 pm
    • avir says:

      makasih yaa atas bantuannya :)

      August 19, 2013 at 5:00 pm
  • irsyad says:

    Kalau Bisa Pake Cangkang Sundanya yak.,.,Tapi Gx Apalah Yang Penting Kamu Sudah Bantu Saya,.,.^_^

    September 23, 2011 at 7:01 pm
  • indra_x3smantika says:

    makasih bgt,,, soalnya aku kurang ngerti sama pelajaran ini

    September 26, 2011 at 7:30 pm
  • ana says:

    kalu bisa pake pantu ea biar sempurna .

    October 2, 2011 at 2:30 pm
  • iqhsal says:

    alhamdulillah,, tugas sim abdi tiasa rengse ku ningali conto biantara iieu

    ,, hatur thankyou

    October 7, 2011 at 9:28 pm
  • Veby says:

    Ada yg tentang acaran sukuran ngak?

    October 16, 2011 at 8:48 pm
  • asep says:

    y,,,alhamulillah.. nu penting mah tugas abdi rengse, hulu rang teh teu mararenit deui mikiran tugas nu hiji yeuh…..

    geus pokona mah kitu we lah!!! tararengkyu for all……….

    November 9, 2011 at 7:37 pm
  • irfan nurhidayat says:

    mks y ak kbantu dngn adny ex biantara km, tlg produksi trus y ex2 biantara yng lain:-D

    November 12, 2011 at 12:13 pm
  • Tendi Nugeraha Wijaya says:

    makasih ya :) ini buat saya contoh bikin biantara b sunda….

    November 18, 2011 at 4:50 pm
  • sonny Yulistriana says:

    makasihh,, ntar jadiin contoh..

    November 22, 2011 at 5:41 pm
  • septian says:

    hatur nuhun lah .parantos rengse tugas abdi.thankyou lah pko na mh .

    November 23, 2011 at 9:55 am
  • syaiful ichsan says:

    bagus ni buat tugas sekolah gw

    November 24, 2011 at 10:25 am
  • rinnie raffa says:

    mxsii dah bNtu akuu nyls’n tgas sklahhh..
    ..soal’y klo bkin sndrii ga bsaa..

    December 7, 2011 at 2:24 pm
  • phutrie says:

    Adhuu,,, hLu kUriiNK AsA BcT BsUll sOaLdt’n NgeUs k pNgGih tUgass biiaNtara?,,-
    ALHAMDULILLAH,,,,,bU nUnUnk I’m cOme,,,,-wewewewewewewewekkkkkkkkk

    February 5, 2012 at 1:43 pm
  • Sanz_Vengeance says:

    Thanks,, Tugas abe Selesai Juga

    February 10, 2012 at 7:28 pm
  • duyeh says:

    alah nuhun pisan, urg jdi teu hese ngerjakeun tugas. tinggal niron we kdieu . hahahhhahahaihihihihihihihiheheheheheheheheohohohohohohoho

    February 16, 2012 at 8:47 am
  • fikri says:

    nuhun ath nya hahahahahhahhhhhhooaoaoaooa

    February 23, 2012 at 2:42 pm
  • Arya says:

    Atur Nuhun Biantarana, meuni ngabantu pisan…..???

    FB : kuyacupu@rocketmail.com
    Nick name : Arya C’playboy Romantis
    folow twiter : @kuya_cupu

    April 6, 2012 at 1:24 pm
  • kartika says:

    makasih akhir nya tugas aku selesai jg
    makasih buat biantaranya :D

    May 30, 2012 at 7:05 pm
  • Trisna says:

    aduh ada yang lebih singkat lagi ga :D

    July 29, 2012 at 7:26 am
  • ESA CHANDRA says:

    MAXSIH

    July 29, 2012 at 2:24 pm
  • jasmine says:

    makasihhhh kebantu bNGETTT….

    August 5, 2012 at 5:03 pm
  • leo lamhot says:

    bagus pidatonya w suka
    cari yg kreativ lagi dnk
    :)

    August 9, 2012 at 12:38 pm
  • Winda Safitri says:

    hatur nuhun baraya..

    September 17, 2012 at 7:16 pm
  • Alif Al fiki says:

    aduh betres

    January 23, 2013 at 4:44 pm
  • DerieX Csi NapoLeoN says:

    Alhamdullilah geus Ayy Eusi na.. wkwkwkwk
    Jadii teu Kudu Di Push up Keun deui Wkwkwkwk. :-)

    November 17, 2013 at 6:23 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*